Τηλεφωνικές παραγγελίες: 211 012 9216 Δευ.-Παρ.: 09:00-11:00
δωρεάν μεταφορικά
για παραγγελίες άνω των 39 €
δικαίωμα επιστροφής
για όλα τα προϊόντα14 ημερες
Ψάξε ανάμεσα σε 6823 προϊόντα
×
0 Καλάθι αγορών 0,00 €
Large item icon

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

για παραγγελίες άνω των 39 €

Ο ρόλος του παιχνιδιού


31/05/2019
από Mamacorner.gr

Το παιχνίδι στα πλαίσια μιας πρώιμης επικοινωνίας γίνεται με αμοιβαιότητα και ευαισθησία. Ξεκινά από τις πρώτες μέρες ζωής σαν μέρος της φροντίδας, σαν μια πρώτη επικοινωνία και συναλλαγή.
Διευκολύνει:

  • την ανακάλυψη δυνατοτήτων
  • την εξερεύνηση και τον πειραματισμό
  • προσφέρει ευκαιρίες κατάκτησης δεξιοτήτων και γνώσεων
  • ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία
  • αυξάνει τις ευκαιρίες νέων συσχετίσεων
  • την κατανόηση του κόσμου

Παιχνίδι και Γνωστικές Λειτουργίες
Στο συμβολικό παιχνίδι, το παιδί μπορεί να σκεφθεί το νόημα ενός αντικειμένου ή μιας κατάστασης, χωρίς τους περιορισμούς των φυσικών ιδιοτήτων ή της πραγματικότητας. Μπορεί να σκεφθεί τα αντικείμενα και τις καταστάσεις ως διαφορετικές. Αυτή η αυξανόμενη ικανότητα μετατροπής και χειρισμού των αντικειμένων στο συμβολικό παιχνίδι συνδέεται με την ανάπτυξη της λογικής μνήμης και της αφηρημένης σκέψης.
Το παιχνίδι προωθεί την ευελιξία και τη δημιουργικότητα στη συμπεριφορά και τη σκέψη και επιτρέπει την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων, αλλά και νέων τρόπων επίλυσης προβλημάτων.
Οι εμπειρίες του παιχνιδιού διευρύνουν, έτσι, τη δημιουργικότητα των ιδεών και των συσχετίσεων.

Παιχνίδι και Κοινωνικότητα
Καθώς τα παιδιά συνεργάζονται παίζοντας, διερευνούν αμοιβαία κοινωνικούς κανόνες και θέματα οικειότητας, εμπιστοσύνης, διαπραγμάτευσης και υποχώρησης. Πειραματίζονται με τις πιθανές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, κατακτούν δεξιότητες επικοινωνίας και αναπτύσσουν κοινή κατανόηση των κυριολεκτικών και μη κυριολεκτικών μηνυμάτων. Έτσι, εξελίσσεται η επίγνωση της αντίληψης και της προοπτικής των άλλων και οι δεξιότητες μετα-αναπαράστασης.

Παιχνίδι και Συναισθηματική Ανάπτυξη
Το παιχνίδι είναι το μέσο της φύσης για το χειρισμό του άγχους σε παιδιά και ενήλικες.
Επιτρέπει την επεξεργασία πολύπλοκων και τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος και του παρόντος και λειτουργεί ως κάθαρση. Στο παιχνίδι, το παιδί μπορεί να αναπαράγει τραυματικές εμπειρίες.
Η δραματοποίηση των φόβων και του άγχους βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να κατακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου των εξωτερικών γεγονότων στη ζωή τους.

Παπαγιαννοπουλου Κατερινα
Ειδικη Παιδαγωγος

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση